ОБАВЕШТЕЊЕ

Током протекле недеље, део опреме Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом) је био на редовном годишњем одржавању и калибрисању. Због тога у периоду од 03. до 10. јуна није било података за бензен, етил-бензен, толуен и ксилен.

Индекс квалитета ваздуха се кретао у рангу повољнијих оцена квалитета ваздуха. Није било прекорачења дневних вредности загађујућих материја за загађујуће материје које су обухваћене мониторингом.

Дешавало се да током једног сата дође до пораста вредности за суспендоване честице PM10, а највише вредности су забележене 06.06. у вечерњим часовима.

У доба године када преовладава топло и суво време, повећава се количина локално настале прашине као и учесталост олуја песка и прашине које могу да утичу са великих удаљености. Поред тога, постоји утицај саобраћаја, пољопривреде, грађевинарства и индустрија у којима постоји емитовање суспендованих честица током целе године.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају своје активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на порталу Шабац EKО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs