Одговор на неистините тврдње одборника у Скупштини града Шапца Срђана Митрашиновића изнете у емисији “Пробуди се” Телевизије Нова С

У прилогу телевизије „Нова С” дат је велики публицитет чињеници да је део опреме Завода за јавно здравље Шабац на међулабораторијском поређењу. Доводећи у сумњу тачност резултата, поред демонстрације незнања о теми, саговорници су изнели неке тврдње о Заводу за јавно здравље Шабац које сматрамо потребним да појаснимо јавности.

Подсећамо да су сви резултати мерења квалитета амбијенталног ваздуха јавни и доступни на порталу отворених података, сајту Завода за јавно здравље Шабац, мобилној апликацији „Чувар здравља”, а подаци аутоматске мерне станице су доступни и на апликацији „Шабац ЕКО”. Чињеница да Шабац једини има мобилну апликацију која пружа овакве податке често остаје незапажена.

С друге стране, свако техничко одржавање, међулабораторијско поређење или било који други проблем добија пуни публицитет. Нисмо сигурни да ли је икада до сада међулабораторијско поређење опреме било вест у медијима.

Као што је у најави прилога прочитано, сва остала опрема и мерна места су активна и мере параметре у оквиру локалног мониторинга. Поменути амонијак се мери континуирано на још три мерна места, 24 часа дневно, седам дана у недељи, на различитим локацијама у граду. Важно је напоменути да мониторинг квалитета амбијенталног ваздуха није почео са пуштањем у рад аутоматске мерне станице, већ 1981. године.

Изречене су тврдње зашто је баш сада опрема послата на међулабораторијско поређење?

Послата је из једноставног разлога: такво поређење је тренутно организовано у Загребу, а термин је био апсолутно ван ингеренције Завода за јавно здравље Шабац.

Завод ради у складу са протоколом акредитованог ПТ провајдера “Еконерг” из Загреба, којим су дефинисани тачни датуми и анализатори који учествују у интерлабораторијским поређењима. Ради се о високостручним активностима које нису доступне увек, а ни за све параметре.

Одговор на друго питање господина Митрашиновића „Зашто нису послати анализатори који мере PM10 честице?”, већ је садржан у претходним реченицама, што значи да протокол који је послат из Загреба тренутно не предвиђа међулабораторијско поређење за PM10 честице.

Тврдња водитеља да је ниво загађења исти и лети и зими је апсолутна неистина.
Завод за јавно здравље Шабац је јавно објавио податке и било је лако тачно се информисати. Истине ради, у јануару 2024. године, на појединим мерним местима у Шапцу имали смо ситуацију да је вредност суспендованих честица PM10 прелазила дневне вредности у 27 од 31 дана. Резултати квалитета ваздуха током лета нису ни приближни онима током зиме.

Завод за јавно здравље Шабац ће и у наредном периоду, као акредитована лабораторија, учествовати у различитим међулабораторијским поређењима. То представља рутинску процедуру обезбеђивања међународне потврде компетентности и тачности анализа које се обављају у нашим лабораторијама.

 

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs