Најбоља храна за ублажавање утицаја високих температура на организам

Док таласи врућине настављају да запљускују нашу земљу, правилна и избалансирана
исхрана може да помогне у смањењу утицаја високих температура на наш организам.
Један од важних фактора правилне исхране јесте и прилагођавање исхране временским
и температурним условима.
Хипоталамус, критични део мозга, игра виталну улогу у регулисању основних
телесних функција укључујући телесну температуру и глад/засићеност. Када се
хипоталамус бави регулацијом температуре, фокус на осећају глади се смањује. Овај
биолошки механизам смањује жељу за јелом и последично минимизира топлоту која се
ствара варењем, допуњујући напоре тела да одржи хладно унутрашње окружење.
Док хипоталамус утиче на регулисању телесне температуре, он такође потискује
апетит што значи да, током високих спољашњих температура, наша тела природно
имају тенденцију да једу мање, јер хипоталамус даје предност контроли температуре.
То је важан адаптивни одговор за смањење производње топлоте која настаје варењем
хране док се управља телесном температуром.
За исхрану по топлом времену, препорука је укључивање намирница са високим
садржајем воде у свакодневну исхрану. Водом богате опције намирница као што су
(диња, лубеница), цитруси и краставци служе као одличан избор да организам остане
хидриран и освежен. Важно је водити рачуна у погледу избора одређених намирница.
Намирнице које се препоручују у исхрани током високих спољашњих температура су:
поврће (салате, целер, парадајз, паприка), јогурт (освежава и хлади тело), сокови
направљени од свежег воћа и поврћа), лагане салате (направљене од свежег поврћа),
зелени чај. Поред тога, важно је избегавати диуретичке супстанце као што су кофеин
(ледена кафа или ледени чај) и алкохол, који могу допринети дехидрацији због
повећање производње урина. Редовна конзумација воде током дана се препоручује
како би се надокнадила течност и одржао адекватан ниво хидратације. Веома је важно
водити рачуна о начину припреме хране што подразумева да се предност даје кувању и
динстању а не поховању или пржењу. Избегавати брзу храну, пецива, јаку и масну
храну. Препорука је да се избегавају тешки оброци јер додају топлоту нашем телу. Без
обзира на високе дневне температуре, у току дана морамо да имамо редовне али лагане
оброке и ужине са доста воћа, поврћа, салата, супа или чорбица. Правилним
распоредом оброка, одабиром намирница и њиховом припремом уз адекватан унос
воде, чувамо здравље и спречавамо дехидратацију. Потребе за водом нису јединствене
и варирају у зависности од различитих фактора као што су пол, нивои физичке
активности, основна медицинска стања, тежина тела и године. Важно је фокусирати се
на знакове своје жеђи, течност уносите када сте жедни и обавезно носите боцу воде
како бисте то могли да урадите.
Редовно пијте негазирану воду и нискокалорична пића без кофеина, алкохола и
шећера, како не би изазвали већу дехидрацију. Немојте чекати да осетите жеђ да бисте
унели течност, што је посебно важно за старије људе који имају слабији осећај жеђи!

Извор: UAB, Discover the best foods to beat the heat wave;https://www.uab.edu/news/youcanuse/item/13685-discover-the-best-foods-
to-beat-the-heat-wave

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs